HR trends in Logistiek: Zet goed werkgeverschap op nummer-1

11-11-2021

Slechts een klein deel van de handels- en productiebedrijven heeft een toekomstbestendig personeelsbeleid rondom hun logistiek vastgelegd. Vooral het midden- en kleinbedrijf blijft achter. Een zorgelijke ontwikkeling, vindt Sander Nieuwenhuizen van ondernemersvereniging evofenedex. “De logistiek is fors aan verandering onderhevig en heeft een groot effect op het beleid rondom arbeid en de eisen die gesteld worden aan logistieke functies: personeelstekorten, vergrijzing, coronacrisis, globalisering en digitalisering zijn maar een paar ontwikkelingen van dit moment. Om succesvol te blijven, moeten bedrijven verder kijken dan de dag van vandaag. Er is dus werk aan de winkel.”

Voor het derde jaar op rij heeft evofenedex in samenwerking met ABN AMRO en Olympia dit trendonderzoek onder haar leden uitgezet om inzicht te krijgen in de toekomstige arbeidsmarkt en in de stand van zaken van het door hen ingezette strategisch personeelsbeleid. Het onderzoek is uitgevoerd door het onderzoeksbureau InfoResult en vandaag gepresenteerd tijdens het hybride evenement Mens&Werk in de logistiek.

Het personeelstekort op logistieke functies bij handels- en productiebedrijven is zoals verwacht in 2021 verder opgelopen. Voor vrijwel alle functiegroepen wordt een verdere stijging van het aantal arbeidsplaatsen verwacht en ook vaker een tekort. Het grootste tekort gaat spelen voor de functies van logistiek medewerker, chauffeur, ICT-medewerker en planner. Hoewel het personeelstekort oploopt, ziet Olympia dat bedrijven geen andere aanpak hebben ingezet of verwachten in te gaan zetten om aantrekkelijk te zijn als werkgever terwijl dat wel nodig is om medewerkers te vinden en te binden. Denk hierbij aan goede balans tussen werk en privé, goede arbeidsvoorwaarden en doorgroeimogelijkheden.

Ook heeft een derde van alle bedrijven geen strategisch HR beleid vastgelegd dan wel middelen beschikbaar gesteld op het gebied van digitalisering, ontwikkeling van medewerkers, duurzame inzetbaarheid en diversiteit, terwijl strategisch personeelsbeleid wel noodzakelijk is om concurrerend te blijven. Als het niet lukt om personeel te behouden, vacatures in te vullen of succesvol te innoveren, kan dit een kostenverhogend effect, een productiviteit verlagend en dus een negatief effect hebben op de winstgevendheid en concurrentiepositie van bedrijven. Hier ligt dus een zeer grote uitdaging voor handels-en productiebedrijven, zo concludeert het rapport.

Aanbevelingen

  • Geef prioriteit en besteed tijd aan strategisch HR-beleid.
  • Ga oplopende personeelstekorten duurzaam te lijf.
  • Investeer in gezond werken, welzijn, vitaliteit en in goed werkgeverschap.
  • Besteed veel extra aandacht aan wendbaarheid en flexibiliteit.
  • Investeer in talentontwikkeling.
  • Betrokken werknemers vergroten het succes van innovaties en digitaliseringstrajecten.

Bekijk het volledige rapport


Olympia 20212414 2
Perscontact Karlijn Stoelinga